41 procent van de zzp’ers zet geen geld opzij voor het pensioen. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer, onder 539 zelfstandigen. De meerderheid (57 procent) van de zelfstandig professionals verwacht dan ook door te moeten werken na het pensioen.
Volgens Sylvia Matser, senior marktmanager bij Centraal Beheer komt dit vooral omdat het zzp’ers ontbreekt aan ‘het gemak van een pensioenregeling vanuit een werkgever’. Ligt het initiatief bij jezelf, dan zet je vaak onvoldoende geld opzij voor het pensioen, weet Matser.
Mannen versus vrouwen
Mannelijke zelfstandigen zijn hier overigens wel iets beter in dan hun vrouwelijke collega’s: 48 procent van de mannelijke zzp’ers bouwt op dit moment pensioen op, tegenover 35 procent van de vrouwen. De gevolgen van een pensioentekort zijn groot; zowel op persoonlijk als economisch gebied.
Maar hoe doe je dat dan, geld sparen voor ‘later’? Allereerst kun je natuurlijk je pensioen doorberekenen in je uurtarief. Het opzij zetten kan vervolgens op verschillende manieren:
– Ben je deels in dienst bij een werkgever of net uit dienst? Er is een optie om te blijven storten in het pensioenfonds van je ex-werkgever. Onderzoek natuurlijk wel even of het fonds voor jou aantrekkelijk blijft. Let op: je kunt na opzegging van je baan, nog maximaal tien jaar gebruikmaken van je oude pensioenregeling.
– Sluit je aan bij het vrijwillige ZZP Pensioen, waarbij je zelf bepaalt hoeveel pensioen je opbouwt. Let op, dit is geen pensioenfonds, dus het geld dat je inlegt blijft volledig van jou. Je kunt wisselende bedragen inleggen, welke aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Er zijn meer van dit soort initiatieven. BrightPensioen bijvoorbeeld, dat door een groep zzp’ers is opgezet via crowdfunding.
– Open een bankspaarrekening. Daarbij zet je geld opzij op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. Je premie is meestal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Op het moment dat je de pensioenleeftijd hebt bereikt, zal je verzekeraar of bank je een vast bedrag per periode uitkeren.