Binnenkort heb jij als Zelfstandig Professional geen VAR-verklaring meer nodig. In plaats daarvan beoordeelt de Belastingdienst jouw relatie met je opdrachtgever aan de hand van een overeenkomst tot opdracht. Zo wordt vooraf duidelijk of je opdrachtgever wel of geen loonheffing moeten afdragen.
Dat schrijft minister Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Op de website van de Belastingdienst worden voorbeeldovereenkomsten per sector gepubliceerd die opdrachtgevers kunnen gebruiken om ZP’ers te contracteren. De eerder genoemde Beschikking geen loonheffingen (BGL) komt er niet.
Achtergrond
Vorig jaar wilde Wiebes de VAR vervangen door de BGL, maar daarop kreeg hij veel kritiek vanuit de Tweede Kamer en van werkgevers, zzp-organisaties en vakbonden. De BGL zou zorgen voor meer kosten en administratieve rompslomp. Samen met de organisaties kwam Wiebes tot een alternatief plan.
“Dankzij het alternatieve plan wordt niemand meer achteraf verrast,” zegt Wiebes. “In het verleden ‘dwarrelden’ er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor ZP’ers en voor opdrachtgevers. Zelfstandigen dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval. En dan kreeg de ZP’er eenzijdig de rekening. Daar zijn we nu vanaf. Met de nieuwe afspraken is je opdrachtgever medeverantwoordelijk voor fraude. Ik hoop dit met steun van de Kamers per 1 januari te kunnen invoeren.”
Besparen
Het bedrijfsleven kan volgens Wiebes met de wijzigingen 10 miljoen euro per jaar besparen aan administratieve lasten. Dankzij de nieuwe wet kunnen opdrachtgevers in één keer zekerheid vooraf krijgen als ze meerdere ZP’ers contracteren voor soortgelijk werk.
Ook voor jou als ZP’er dalen de administratieve lasten: jij hoeft straks geen VAR-verklaring meer aan te vragen en ook geen vragenlijst in te vullen via een webmodule, zoals aanvankelijk het idee was met de BGL.
Zo werkt het
Het nieuwe wetsvoorstel biedt de mogelijkheid om contracten tussen opdrachtgevers en ZP’ers voor te leggen aan de Belastingdienst. Zowel belangenorganisaties als individuele opdrachtgevers kunnen (voorbeeld)overeenkomsten voorleggen. De fiscus oordeelt vervolgens of de opdrachtgever wel of geen loonheffing moet afdragen. Die beoordeling duurt circa zes weken. Als een document is goedgekeurd, blijft het vijf jaar geldig.
De Belastingdienst publiceert de goedgekeurde overeenkomsten online als voorbeeld voor andere ondernemers. Het is de bedoeling dat ondernemers zoveel mogelijk gebruik maken van al beoordeelde documenten. Medio oktober 2015 wil de Belastingdienst zo’n veertig voorbeeldovereenkomsten hebben, zowel sectorspecifieke als algemene contracten. Als de Eerste en Tweede Kamer het wetsvoorstel goedkeuren, gaat de wet per 1 januari 2016 in. Tot die tijd blijft het VAR-systeem van toepassing.