headfirst-tips-tricks-nu-in-loondienst-straks-zzper

Nu in loondienst, straks zzp’er?

Je werkt nu nog voor een baas, maar wilt binnenkort de stap nemen naar zelfstandig ondernemerschap? Naast het benodigde portie lef en doorzettingsvermogen, zijn vakkennis en ondernemersgeest onontbeerlijk. Je kunt direct in het diepe duiken, maar het is wellicht handig om dit stappenplan voor startende zzp’er tot je te nemen.

Stap 1: Uitgebreid ondernemersplan of achterkant bierviltje?

Hoe dan ook, als je de stap naar zelfstandig ondernemerschap gaat nemen, loop je altijd risico. Geen opdracht, betekent geen inkomen. Denk in ieder geval goed na over jouw sterke en zwakke punten, bekijk of er vraag is naar je product of dienst, maak een lijst van benodigdheden zoals gereedschap, financiering of een auto. En ga na welk inkomen je moet gaan verdienen zodat je winst gaat maken. Meer kosten dan inkomen, betekent een faillissement. Wees altijd kritisch, of je jouw plan nu op een bierviltje uiteenzet of in een uitgebreid ondernemersplan.

Stap 2: Rechtsvorm kiezen

Zzp is geen rechtsvorm, je kunt je niet zo inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je zult een rechtsvorm moeten kiezen voor je bedrijf. Veel zzp’ers werken als eenmanszaak, maar in totaal zijn er maar liefst negen verschillende rechtsvormen, van bv tot nv en vof. Online kun je veel informatie vinden over verschillende rechtsvormen.

Stap 3: Kamer van Koophandel en btw-nummer

Voordat je start moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kost je eenmalig € 50,-. Als je je inschrijft krijg je een btw-nummer mee. Je kunt via de site van de KvK een aantal zaken al digitaal invullen, voordat je naar een kantoor gaat om je in te schrijven.

Stap 4: VAR-verklaring

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) heb je als zzp’er nodig. Voor jou als voor jouw opdrachtgever is het belangrijk om te weten van welk soort dienstverband er sprake is. Een VAR-verklaring vraag je online aan bij de belastingdienst. Per post aanvragen is ook mogelijk. Als je de aanvraag online verstuurt, heb je een DigiD nodig. Een paar weken later krijg je jouw VAR thuisgestuurd.

Stap 5: Dek risico’s af met verzekeringen

Naast je persoonlijke verzekeringen, kan het handig zijn om bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf (ABV), dek je belangrijke risico’s af. Maar denk ook aan een  beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Laat je goed voorlichten, voordat je definitief kiest voor een verzekering.

Stap 6: Regel je administratie

Voor de wet moet je administratie aan bepaalde eisen voldoen. Zo geldt er een bewaarplicht en als je het goed bijhoudt, kun je gebruikmaken van fiscale voordelen en regelingen.

Stap 7: Open een zakelijke bankrekening

Het loont de moeite om het aanbod voor zakelijke pakketten bij banken te bekijken. Ga goed na wat je nodig hebt en wat het beste bij jou past.

Stap 8: Opdrachten scoren

In eerste instantie heb je misschien veel werk en komen de opdrachten aanwaaien. Zorg er altijd voor dat je vooruit blijft kijken. Blijf netwerken en zorg dat je communicatie (visitekaartje, website, social media) op orde is.

 

Bart van der Geest