Uit onderzoek van ZP Facts blijkt dat betaalde uurtarieven aan Zelfstandig Professionals zijn gestegen ten opzichte van vorig kwartaal. Hoe zorg jij dat je van je opdrachtgever het uurtarief krijgt dat je wilt en waar moet je denken bij onderhandeling?
ZP Facts (editie 2) onderzocht voor welk uurtarief Zelfstandig Professionals zichzelf wensen te verhuren aan opdrachtgevers, welk tarief er zij werkelijk bieden en wat er uiteindelijk wordt betaald. De gewenste (80,18 euro) en geboden (80,01 euro) tarieven zijn gemiddeld gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook is er een stijging in betaalde tarieven zichtbaar (83,15 euro). Bij opdrachten die door werving en selectie tot stand zijn gekomen ligt het gemiddelde uurtarief 3 euro hoger dan het vorige kwartaal.
Hoe zorg jij dat je als ZP’er je beste uurtarief krijgt?
De eerste stap is het bepalen van je uurtarief. Als Zelfstandig Professional kun je werken voor een vast bedrag voor een bepaald product of dienst. Of je wordt betaald door opdrachtgevers voor de tijd die je aan een opdracht kwijt bent, op basis van een uurtarief. Hoe je je uurtarief bepaalt, lees je in dit artikel.
Nadat je hebt berekend wat je zou willen verdienen, is het zaak om dat tarief ook te krijgen. Belangrijk hierbij is dat je je tarief goed kunt onderbouwen en aan kunt geven waarom je misschien iets duurder bent dan je concurrent. e hebt bijvoorbeeld meer ervaring en kennis, bent gecertificeerd op jouw vakgebied of hebt je reiskosten meegenomen in het tarief in plaats van dit apart te verrekenen. En wellicht ben je juist goedkoper, omdat je vaste kosten lager zijn. Bijvoorbeeld omdat je een effectief boekhoudprogramma gebruikt of heel goedkoop reist.
Onderhandelen
- Zet niet te laag in. Een opdrachtgever zal altijd proberen in prijs naar beneden te gaan, maar maak het bedrag ook weer niet zo hoog dat het afschrikt om überhaupt nog over te onderhandelen.
- Bepaal van tevoren wat je absolute minimum is, zo kun je daar naartoe werken. Het liefst wil je natuurlijk iets boven je minimum zitten, maar het is goed om voor jezelf te bepalen: tot hier en niet verder.
- Heb je een grote opdracht binnengesleept die je voor een forse periode een omzetgarantie geeft? Dan kun je de opdrachtgever belonen door een korting te geven op je tarief. Zo komt hij de volgende keer sneller bij je terug.
Meer over ZP Facts.