Door de economische crisis verandert er een hoop in de Nederlandse economie. Zo zegt adviseur Michael van der Velden van adviesbureau Andersson Elffers Felix: ‘‘Het is zeker niet alleen negatief. De veranderingen in de arbeidsmarkt bieden de ZP’er ook kansen.’’
Michael werkt al ruim 21 jaar als zelfstandig adviseur. Zelf zorgen dat je genoeg werk hebt, daar weet hij alles van. Hij heeft de arbeidsmarkt de laatste twee decennia zien veranderen. ‘‘Net als de flexibilisering van de arbeidsmarkt, is de emancipatie van de mens onomkeerbaar. Mensen worden steeds zelfstandiger. In tegenstelling tot tien jaar geleden, is het vandaag de dag niet gek meer als je vertelt dat je voor jezelf wilt werken.’’
Flexibele arbeidsmarkt
In tijden van een tekort op de arbeidsmarkt beginnen veel mensen voor zichzelf. Op eigen houtje kunnen zij meer verdienen dan in loondienst, want er is werk genoeg. Zo schrijft de regering in de beleidsvoornemens voor de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), dat het voor ZP’ers gemakkelijker wordt om toe te treden tot de zorgmarkt. Dit geeft de zorgbranche flexibiliteit en de kwaliteit van de zorg kan vooruit.
“Deze trend zal de gehele arbeidsmarkt flexibeler maken,” vertelt Michael. “We gaan naar een samenleving waarin je in iedere levensfase leert, werkt en rust. We gaan het steeds normaler vinden dat iemand op zijn 45ste twee dagen per week studeert en dat iemand van 25 een sabbatical neemt. ‘Gij zult leren, anders overleeft gij niet’.”
Professioneel werken: neem niet alles aan
“In mijn werk ontmoet ik mensen die op tijd leveren en hun werk is van hoog niveau. Zelfstandig Professionals zijn Professionals met een hoofdletter P. Daarom adviseer ik hen niet zomaar alles van een potentiële opdrachtgever aan te nemen. Je hebt verantwoordelijkheid, dus ga niet aan de slag als de de vraag niet snapt of het niet eens bent met de opdracht. Je bent een betere professional als je de vraag onderzoekt. Waarom stelt hij mij deze vraag? Wat gaat hij doen met het resultaat? Investeren in de vraag achter de vraag vind ik een voorwaarde voor het leveren van kwaliteit.”
Netwerk
“Behalve dat je moet zorgen dat je kwaliteit levert, is je netwerk belangrijk. Zorg dat je zichtbaar bent door bijvoorbeeld artikelen te publiceren of te spreken op congressen. Dat doe ik ook en alle kennis die ik opdoe verwerk ik in mijn bestaande werk. Je bestaande werk kun je gebruiken om je netwerk uit te breiden door je te laten zien.”
Complimenten als vitaminen
Toch kan het leven van een ZP’er eenzaam zijn. Er is geen groep collega’s waar de ZP’er deel van uitmaakt, wat zorgt voor een keerzijde. Immateriële beloningen zijn belangrijker dan de materiële. Iedereen heeft complimenten nodig om het gevoel te krijgen ergens bij te horen. Voor ZP’ers kan het helpen om aan een tevreden opdrachtgever te vragen hoe het gaat. Evalueer op deze momenten het project en luister naar de complimenten die je krijgt. Dit is de motivatie die je nodig hebt. Het is vitamine, zuurstof.”
Meer weten? Lees het uitgebreide interview met Michael in HeadLines.