Vraag: Wanneer betaal je als zzp’er inkomstenbelasting?

Antwoord:

Wanneer betaal je als zzp’er inkomstenbelasting?

Als zelfstandige ben jij zelf verantwoordelijk voor het betalen van jouw belastingen. Hoeveel inkomstenbelasting betaal je nu eigenlijk als zelfstandig professional? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Hoeveel belasting je moet betalen hangt namelijk van een aantal factoren af. Gelukkig is er wel een standaard berekening, waarmee je ongeveer kunt berekenen hoeveel geld je vrij dient te houden voor het betalen van belasting. Een handige rekentool vind je op de site van de Kamer van Koophandel (KvK).

Voor de berekening van de inkomstenbelasting wordt gekeken naar het kalenderjaar: 1 januari tot 31 december. Als ondernemer kan je in het jaar na dit kalenderjaar – tussen 1 maart en 1 mei – aangifte inkomstenbelasting bij de Belastingdienst doen. Dit doe je niet via het particulieren portaal, maar via het ondernemersportaal.

Het kan een behoorlijk koude douche zijn als je de inkomstenbelasting in een keer moet betalen. Als zelfstandige kun je daarom kiezen voor een voorlopige aanslag. Je betaalt dan iedere maand een bedrag aan belasting over wat jij denkt dat je zal gaan verdienen dat jaar. Houd bij een maandelijkse betaling wel rekening houden met mogelijke correcties als bij de aangifte blijkt dat de definitieve aanslag niet overeenkomt met de voorlopige uitslag. Dit kan zowel positief (teruggave) als negatief (betaling) uitpakken.

Als ondernemer betaal je enkel belasting over de winst die je uit je onderneming haalt. De winst is de omzet minus de kosten. Je kunt ervoor kiezen gebruik te maken van een aantal fiscale ondernemers voordelen. Ten eerste heb je recht op een zelfstandigenaftrek, een aftrekpost die ervoor zorgt dat je over een deel van de winst geen belasting hoeft te betalen. Let wel, vanaf 2021 wordt deze zelfstandigenaftrek stapsgewijs teruggebracht. Ben je minder dan vijf jaar geleden gestart? Bekijk dan zeker ook of je de startersaftrek mag inzetten. Tot slot ontvang je als zelfstandige MKB-winstvrijstelling. Meer weten over deze voordelen? Een overzicht vind je op de site van de Belastingdienst.

Op zoek naar interim opdrachten?