Journalist, columnist, presentator en voormalig hoofdredacteur Jort Kelder heeft bijna geen introductie meer nodig. Hij is niet alleen een BN’er, hij houdt zich ook bezig met het Nederlandse ondernemersklimaat.
Welke eigenschappen heb je nodig om flexibel te zijn?
Jort: “Net als echt ondernemerschap, zijn snelheid en flexibiliteit in mijn ogen aangeboren eigenschappen. Het kan helpen als een overheid niet in de weg loopt en de arbeidswetgeving geen 9-tot-5 types maakt van werknemers. Maar dan nog draait het allemaal om de wil om te winnen. Dat is, op de sport na, geen populaire ambitie in ons land. Er is ons wijsgemaakt dat rijkdom een gegeven is. Politici zijn niet bezig met verdienen, maar met verdelen. Dat leidt op langere termijn niet tot de beste beslissingen.”
Zijn Nederlanders historisch gezien geschikt om in de huidige zakenwereld te overleven?
“We handelen over zee, dus wij Nederlanders zijn opportunisten tot op het bot. Daarom hebben we nog steeds een oververtegenwoordiging van multinationale ondernemingen. Maar daarnaast zijn we nog veel te direct om het machtsspel goed te spelen.”
Wat vind je van het start-up klimaat in Nederland ten opzichte van de rest van de wereld?
“Ik hoor altijd hetzelfde bij de pitches die ik begeleid: Nederlandse particuliere investeerders willen een geld-terug garantie, met rente. Dan moeten deze investeerders een spaarrekening tot 100k inleg openen. In Amerika nemen investeerders veel meer risico, met als gevolg dat maar één op de twintig investeringen echt succesvol hoeft te zijn. Daarom komen wij na een twintigjarige tech-revolutie niet verder dan bedrijven als TomTom en Booking.com. Toch ligt het niet aan het aantal start-ups, want die zijn er genoeg. Er is alleen te weinig brandende ambitie om wereldheerschappij.”
Wie moet Nederland leiden om innovatie en anticipatie te bewerkstelligen?
“Mag ik zo vrij zijn om te zeggen dat ik onze premier (Rutte) bewonder? Niet alleen omdat ik hem goed ken, maar ook omdat hij een goed voorbeeld is van de Hollander. Hij is geen ruziemaker, wat een hoop stakingen scheelt, en hij zorgt ervoor dat we net niet failliet gaan. Maar ja, echt de goede kant op gaat het niet. Misschien had Fortyun ons land vooruit kunnen helpen, maar voor de kleinste wijzigingen van de democratie is tweederde van de stemmen in de Kamers nodig. Dit wordt erg lastig, dus moeten we het doen met dit regime. Mijn advies is daarom ook: reken niet te veel op de staat en regel je zaken zelf.”
Hoe staat Nederland er economisch gezien over 3 jaar voor?
“Redelijk. Het gaat best goed met de economie, maar ik maak me ernstig zorgen over de euro. Die munt werkt gewoon niet zolang de lidstaten economisch en cultureel van elkaar blijven verschillen. Dit wordt nu geforceerd met drang uit Brussel en stiekem worden er honderden miljarden Euro’s overgemaakt Zuid-Europa. Ik ben daar tegen omdat ik er niet in geloof. Bovendien vind ik het erg onsolidair met de harde werkers die wél belasting betalen. Er zijn miljoenen ouderen die verarmen omdat hun pensioen verslechtert. Dit is het resultaat van de naar nul gedraaide renteknop van Frankfurt, om Griekenland, Italië en Spanje te redden. Door dit politieke geknoei dreigt een Japans model: een complete generatie weinig tot geen economische groei. U begrijpt wel hoe dat gaat eindigen. Een grote uit elkaar klappende bel van schulden. Wie gaat dat betalen? Juist, iedereen die financieel in de groene cijfers zit. De gemiddelde Noord-Europeaan dus.”
Heb je nog een tip voor de Zelfstandig Professional?
“Luister niet te veel naar doemdenkers en volg vooral je eigen passies. Wees niet te veel bezig met rijk worden, anders word je het nooit. En steel zo nu en dan wat tijd van jezelf om een uitstekend glas wijn te drinken in de late middagzon.”