Lerend leven

Een leven lang leren

Wat is sociale innovatie, hoe pas je het toe en wat betekent het voor flexibel en vast personeel? Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemersbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vertelt op ZP Radio alles over deze manier van management.

Hij gaat in het bijzonder in op het belang van her- en bijscholing van flexibel personeel, zoals ZP’ers.

Sociale innovatie

Als je als ondernemer bezig bent met sociale innovatie, dan houdt je rekening met maatschappelijke problemen. Je gaat op zoek naar een oplossing voor deze problemen (Sociale Innovatie Netwerk Nederland).

Volgens Volberda is het investeren in de opleiding van werknemers een belangrijke manier van sociaal innoveren. Dat betekent niet alleen investeren in de opleiding van vaste medewerkers, maar ook van de flexwerkers. “Het klinkt misschien vreemd om te investeren in medewerkers die maar kort voor je werken. Dit is het echter niet,” vertelt Volberda. “Het is gunstiger om een goed geschoolde en dus duurdere flexwerker in dienst te hebben.”

Finland

“Waar in Nederland de term ‘levenslang leren’ nog nauwelijks toe wordt gepast, is het in Finland al zeer goed geïntegreerd in de samenleving.” Zowel bij de eerste als volgende banen investeren de Finse arbeidsgevers in hun werknemers. Niet alleen in de vaste, maar ook in de flexmedewerkers en ZP’ers. Meer dan 40 procent van de Finse beroepsbevolking volgt elk jaar een opleiding (Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid).

Functionele flexibiliteit

Naast de flexwerkers en ZP’ers moeten ook vaste medewerkers voortdurend blijven leren. De rigide arbeidsmarkt is dan ook volgens Volberda een “Blessing in disguise” (red: vloek die een zegen blijkt te zijn): “Omdat het moeilijk is om je vaste medewerkers te ontslaan, is het nodig om in ze te investeren.”

In Nederland wordt vooral gewerkt aan verdieping van kennis van vaste werknemers. Volgens Volberda is het belangrijk dat alle werknemers het recht krijgen op een opleiding, ook flexibele medewerkers: “Daarnaast moet de overheid bedrijven die hun medewerkers een opleiding bieden, een compensatie bieden op het gebied van belastingen. Organisaties die investeren in innovatie op het gebied van ICT en research en development krijgen dit namelijk al.”

Ben je ZP’er? Dan adviseert Volberda om de kosten voor de scholing door te berekenen in je tarief. Bereken dus wat je jaarlijks wilt besteden aan opleiding als je je tarief bepaalt. Het is namelijk belangrijk dat je kennis up-to-date blijft.

Beluister het volledige interview.

Bart van der Geest