Ben je voor je bedrijf veel onderweg? Dan kun je overwegen om een auto aan te schaffen. Daarnaast kun je als Zelfstandig Professional ook een auto huren, leasen of delen. Wat is de slimste optie voor jou?
Auto kopen
Als je ervoor kiest om een nieuwe auto te kopen, moet je eerst bedenken of je de auto privé koopt of zakelijk. Dat maakt verschil, want in het laatste geval kun je de autokosten van de belasting aftrekken. Denk hierbij aan de aanschafprijs, afschrijvingskosten, onderhoud en benzine.
Houd wel rekening met de bijtelling. Mocht je met je zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden, dan krijg je te maken met extra belasting. De bijtelling varieert tussen de 7 en 25 procent en is vaak lager voor elektrische en zuinige auto’s. Het percentage dat je moet betalen, maal de nieuwprijs van de auto wordt bovenop je inkomen berekend. Daarover betaal je inkomstenbelasting. Mochten je autokosten lager uitvallen dan de bijtelling, is het slimmer om je auto privé te rijden. Je kunt dan 19 cent per (zakelijk) gereden kilometer aangeven als zakelijke kosten.
Auto leasen
Het voordeel van leasen is dat je maandelijks een vast bedrag betaalt en je niet voor onverwachtse onderhoudskosten komt te staan. Er zijn twee manieren om te leasen: financial of operational. In principe koop je de auto in termijnen bij financial leasen, waar je bij operational leasen een auto langdurig huurt.
Ook bij een lease-auto betaal je bijtelling wanneer je de auto privé gebruikt.
Auto huren of delen
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eenmalig een auto te huren. Bijvoorbeeld als je een potentiële opdrachtgever in het (buiten)land wilt opzoeken. Dan is het handig dat je niet meteen ergens aan vast zit. Huren is dan een optie, ook hier kun je je zakelijke reiskosten van de belasting aftrekken. Een andere optie is het delen van een auto. Denk aan platformen zoals Snappcarr en Greenwheels, waarbij je gebruikmaakt van een auto van een particulier.