Hoe nu verder met de vervanging van de wet DBA? Dat is een ingewikkelde vraag waar politiek Den Haag ook niet gelijk antwoord op heeft. Op dit moment is de webmodule de enige overgebleven maatregel binnen de vervanging van de wet. Wij houden je graag op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en het laatste nieuws.
Mei 2016 kwam de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) te vervallen en werd de wet DBA ingevoerd. Opdrachtgevers en zelfstandigen konden vanaf dat moment gebruik maken van speciale modelcontracten om de arbeidsrelatie vorm te geven. De wet heeft helaas niet de verwachte duidelijkheid en rust gebracht. In tegendeel, al snel werd duidelijk dat de wet DBA voor onduidelijkheid zorgde bij opdrachtgevers en zelfstandig professionals. Het kabinet heeft daarom besloten de wet te vervangen.
Op 11 januari 2021 is de pilot van de webmodule van start gegaan, een online vragenlijst die opdrachtgevers anoniem kunnen invullen om zo meer duidelijkheid te krijgen over de aard van de arbeidsrelatie. De webmodule is gericht op opdrachtgevers die zelfstandigen inhuren voor opdrachten en projecten. Aan de hand van de uitkomsten van deze pilot moet een volgend kabinet besluiten of de webmodule daadwerkelijk wordt ingevoerd en zo ja, welke status de uitkomst krijgt (wel of geen juridische zekerheid). Voorafgaand aan besluitvorming wordt nog een toets gedaan op de uitvoeringsgevolgen voor zowel de variant waarin de webmodule enkel wordt ingezet als voorlichtingsinstrument als voor de variant waarin deze (meer) zekerheid moet bieden aan opdrachtgevers.
HeadFirst geeft zelfstandig professionals en opdrachtgevers graag inzicht in de laatste stand van zaken én wij adviseren hoe om te gaan met de huidige situatie. De ontwikkelingen met betrekking tot de wet DBA monitoren wij op de voet en beïnvloeden de opinie en de wetgeving door onze contacten met de politiek. Belangrijk nieuws brengen wij voor jou bij elkaar door middel van het nieuwsoverzicht op onze HeadFirst Group website.
Lees meer over de meest recente ontwikkelingen: