Concurrent of collega? (1)

Maya Koolmees werkt tijdens opdrachten vaak samen met andere zelfstandigen. Moet je die mede-zelfstandigen zien als bedreigende concurrentie, of juist als een kans op nieuwe opdrachten? In haar eerste blog voor HeadFirst geeft Maya haar visie.

Je bent dus zelfstandig. En gelukkig ben je niet de enige! Zodra je je op de werkvloer van de opdrachtgever begeeft, ben je in de meeste gevallen wel omringt door andere zelfstandigen. Ervaring leert dat bijzonder veel projecten worden ingevuld met externe resources. En dan de vraag: zijn dit nu je collega’s of je concurrenten? En hoe ga je er mee om?

Op de werkvloer

De interne medewerkers zijn duidelijk. Ze zijn je tijdelijke collega’s, alleen maar collega’s voor de duur van het project en daarna zie je ze waarschijnlijk niet meer. Natuurlijk is er altijd een kans dat je in de toekomst weer een opdracht krijgt bij dezelfde opdrachtgever, maar dat moet dan maar net in dezelfde richting of voor een zelfde afdeling zijn. Voor externen ligt dit net iets anders. Hoe langer je zelfstandig opdrachten vervuld, hoe groter de kans dat je deze externen opnieuw tegen het lijf loopt. Sterker, de kans dat je voor een zelfde opdracht gaat is ook zeker aanwezig.

Samen sterk

In vroeger jaren werd een andere zelfstandige redelijk standaard als concurrent gezien. Je had er niets mee, wilde er niets mee, was eigenlijk alleen maar bezorgd dat iemand jouw opdracht zou overnemen en daarmee je brood op de plank zou wegkapen. Sinds enige jaren is ook bij zelfstandigen het kwartje gevallen: samen sta je sterk.

Zelfstandigen verenigen zich steeds vaker. Je kunt namelijk profijt hebben van andere zelfstandigen en hun netwerken. Hoe vaak gebeurt het niet dat je op een opdracht zit en er plotseling behoefte is aan een bepaalde functie die even heel snel ingevuld moet worden? Met een groot aantal zelfstandigen op de werkvloer wordt er dan direct een blik aan mogelijke kandidaten opengetrokken. Een tijdelijke vacature voor een project wordt zo direct ingevuld, zonder dat deze ooit in de media is terecht gekomen. Je ziet allemaal kleine kringetjes van netwerken. Welke mede-zelfstandige zie je als collega en gun je die opdracht, en wie niet?

Vers bloed?

Dit blijft altijd een persoonlijke kwestie met ook zeker een risico. Wat als een opdrachtgever zich sterk laat leiden door zijn ingehuurde zelfstandige(n) en een project na enkele maanden bijna alleen maar bestaat uit medewerkers uit één kring? Ben je dan bezig met afschermen van een mogelijke markt, of met zeker stellen van werk voor alleen jouw eigen netwerk? Natuurlijk zul je eerder iemand uit je eigen netwerk een opdracht gunnen, maar soms is het ook gewoon beter om vers bloed aan een project toe te voegen en iemand uit andermans netwerk toe te laten.

 

Bart van der Geest, manager marketing & communicatie

Bart van der Geest (1988) is sinds 2010 actief voor HeadFirst. In dat jaar rondde hij zijn HBO-opleiding Management, Economie & Recht, met specialisatie in Marketing, af. Na diverse functies vervuld te hebben binnen onze organisatie, werd hij in 2015 manager marketing & communicatie. Van hieruit is Van der Geest verantwoordelijk voor alle intern- en externe communicatie, PR en marketing-activiteiten van HeadFirst.