“De Wet DBA op zich is niet zo’n probleem, de onduidelijkheid wel”
Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen spraken in HoofdZaken op ZP Radio met Zelfstandig Professional Dick Konings. Konings heeft als ervaringsdeskundige een uitgesproken mening over de Wet DBA. Als interim manager bij Hoogheemraadschap Delfland heeft hij namelijk twee petten op, zowel die van ZP’er als die van inhurende opdrachtgever, waardoor hij van beide kanten de effecten ziet. “Als zelfstandig professional, maar ook als opdrachtgever heb ik duidelijkheid nodig”, aldus Dick Konings.
Toen Dick op zijn 40e als directeur van een adviesbureau genoeg kreeg van het, zoals hij noemt, ‘managementcorvee’ besloot hij als zelfstandige te gaan werken. “Ik rolde vanzelf in het ZP-schap toen ik stopte bij mijn werkgever. Ik kreeg al snel een goede opdracht waardoor ik weer leuke dingen kon gaan doen.”
Wet DBA is niet het probleem
Konings deelde in de Wet DBA Opiniemonitor zijn mening over de gepresenteerde plannen ter vervanging van de Wet DBA. Hij licht tijdens de uitzending toe wat zijn ervaring is met de wet: “Ik heb altijd wel een mening over zaken zoals de Wet DBA. De wet op zich is niet zo’n probleem, maar ZP’ers en Opdrachtgevers hebben er last van dat duidelijkheid omtrent de wet uitblijft. Met de VAR en Wet DBA wordt er geprobeerd om zekerheid te creëren voor opdrachtgever en opdrachtnemer rondom de aansprakelijkheid voor afdracht van loonbelasting etc. Mijn Opdrachtgever heeft daarover gewoon duidelijkheid nodig, vooraf, tijdens en na mijn opdracht.”
Zelf heeft Konings niet veel last van de Wet DBA, maar hij leest vaak dat zelfstandigen minder gevraagd worden voor opdrachten omdat opdrachtgevers bang zijn dat ze aansprakelijk worden gesteld. “Het is nog steeds te onduidelijk wie er aansprakelijk is, daardoor gaan mensen rare dingen doen. Stel, ik doe als zelfstandige mijn afdracht niet, is mijn opdrachtgever dan aansprakelijk? Volgens mij zit daar de grootste onzekerheid en angst bij opdrachtgevers.”
Vaste dienst is niet de oplossing
Konings begrijpt dat het kabinet bij de nieuwe gepresenteerde plannen kijkt naar de onderkant van de ZP-markt: “Vanuit mijn achtergrond ken ik die onderkant niet zo, maar als ik dan lees over tarieven tot 18 euro, dan kan ik mij goed voorstellen dat dit een hele andere groep mensen is, waarbij het zeker wel nuttig is om hen in bescherming te nemen.” Dat de onderkant van de markt als zelfstandige wordt ingehuurd hoeft volgens Konings geen probleem te zijn: “We werken met ruim een miljoen Nederlanders die geen vast contract hebben, maar die op een of andere manier flexibel werken. Dat geeft onze economie flexibiliteit, maar je mag ze niet uitbuiten.”
Sommige opdrachtgevers huren geen zelfstandigen meer in, maar het is voor veel specialismes niet altijd mogelijk om medewerkers in vaste dienst te nemen. Naast dat veel specialisten niet in vaste dienst willen, is het ook niet altijd de beste oplossing, vertelt Konings. “Ik verwacht van ZP’ers dat zij niet alleen juridisch zelfstandig zijn, maar ook zelfstandig kunnen werken. Daarbij is het soms beter om juist van buitenaf naar de organisatie te kijken, daarmee blijf je kritisch.”