Wat ben ik waard als Linux specialist?
Dat vroeg je jezelf misschien af toen je las dat IBM de Linux specialist Red Hat had gekocht voor 34 miljard dollar…
Sinds de start in 1993 heeft Red Hat natuurlijk de toon gezet wat Linux betreft. Het bedrijf toonde de IT branche hoe je geld kon verdienen aan open source software. Niet door geld te vragen voor software licenties, maar via abonnementen voor het onderhoud en technische ondersteuning bij het gebruik van de software.
Versterkt IBM met Linux specialist Red Hat de cloud positie?
De acquisitie van Red Hat is de grootste deal ooit van IBM. En sowieso een van de grootste technologie-overnames ooit in de Verenigde Staten. Maar het illustreert vooral de belangrijke rol die het Linux besturingssysteem en het open source model spelen in de concurrentiestrijd binnen de cloud markt.
Red Hat wordt veel gebruikt in private clouds en kan de positie van IBM in de markt van zogenaamde ‘hybride cloud’-diensten (de combinatie van public en private clouds) enorm versterken. IBM noemt de aankoop van Red Hat daarom een game changer. Het bedrijf stelt dat het hiermee de wereldwijde nummer 1 hybrid cloud provider wordt. Iets waar overigens niet iedere analist het direct mee eens is.
Linux en open source belangrijk in de cloudmarkt
Feit is wel dat het gebruik van het open source model en besturingssysteem Linux steeds belangrijker worden binnen de cloudmarkt. Zelfs Microsoft maakt binnen haar Azure omgeving onmiskenbaar een transitie door richting Linux. Ook kocht het bedrijf recent het software versiebeheer platform GitHub dat met name voor open source projecten wordt gebruikt.
Kan IBM inlopen op Microsoft, Amazon en Google?
Voor IBM is het belangrijk aan te haken bij spelers als Microsoft, Amazon en Google. Deze drie worden door de gezaghebbende Gartner analisten beschouwd als de cloud marktleiders in hun Magic Quadrant van 2018 op het gebied van cloud infrastructuurdiensten. Terwijl IBM volgens diezelfde analisten al jaren heen en weer pendelt tussen de positie van visionair (2015 en 2017) en niche-speler (2016 en 2018). Red Hat maakt wellicht de definitieve stap naar de top 3 mogelijk. Er zijn nadrukkelijk ook geen ontslagen aangekondigd en ceo Jim Whitehurst behoudt zijn positie. IBM gaat Red Hat niet uitleggen wat het moet doen. Red Hat moet IBM leren wat open source in de cloud kan opleveren.
Hoe zit het met jouw waarde, beste Linux specialist?
We groeien gaandeweg naar een situatie waarin ‘IT runs on the cloud, and the cloud runs on Linux’, zoals technologie website ZDNet het kernachtig samenvat. In dat geval hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te weten wat dat betekent voor jouw positie als Linux specialist.
Jouw specialisme is nodig bij cloud dienstverleners maar even hard voor bedrijven die richting die cloud migreren. Er zal een steeds zwaarder beroep worden gedaan op jouw kennis en ervaring. Een prettig gevoel, zeker als je toch al een tijdje nadacht wat jouw volgende uitdaging zou kunnen zijn. Daarover praten we dan ook graag met je verder. Want bij HeadFirst weten wat je waard bent, Linux specialist.