‘Voor je het weet ben je de Wikipedia van de arbeidsmarkt.’
Zegt iemand ‘100% arbeidsmarktdata en arbeidsmarktkennis’, dan hoor je vrijwel direct de naam van Geert-Jan Waasdorp, oprichter Intelligence Group, er achteraan. Vanuit verschillende bedrijven maakt hij data toegankelijk via API’s, dashboards en makkelijk leesbare rapportages, waarna hij deze vertaalt naar praktisch te gebruiken informatie. Deze week schuift hij aan bij het ZP Radio programma HoofdZaken en praat met Sebas Krijgsman (ZP Radio) en Paul van Leeuwen (HeadFirst) over schaarste, een recent gelanceerde onderzoek en natuurlijk arbeidsmarktdata.
Eind juni 2019 lanceerde Intelligence Group in samenwerking met Sterksen de vierde versie van het paper IT Labour Market Monitor 2019 The Netherlands, waarin de arbeidsmarkt van hoogopgeleide IT’ers centraal staat. In deze paper is er net als voorgaande jaren uitgebreid aandacht voor de mate van schaarste, de omvang van de vraag, de doelgroepgrootte, meest voorkomende functies, werkgevers, belangrijkste arbeidsvoorwaarden, pullfactoren en met de voornaamste ontwikkelingen die spelen in de markt. “In het onderzoek is de arbeidsmarkt in zijn geheel omschreven, daarbij hebben we expliciet gekeken naar zelfstandigen én mensen in loondienst maar ook naar de man-vrouwverhouding en het onderscheid tussen junior, medior en senior”, licht Waasdorp toe.
Aanleiding voor het onderzoek was het veelbesproken onderwerp ‘schaarste’. “Er is nog steeds veel interesse. Als je objectief naar schaarste kijkt, snap ik dat. Toch ben ik ervan overtuigd dat werkgevers die zich innovatief op de arbeidsmarkt bewegen, de arbeidsmarkt als duable zullen ervaren.”
“Trends & ontwikkelingen zie je in de data gebeuren, maar dat is pas echt wat waard als je er verhalen aan kunt koppelen.”
– Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group
Opleidingsland sluit niet aan
Volgens Waasdorp ligt het probleem niet bij de omvang van het aanbod. “Kwantitatief gezien is er voldoende aanbod. Het grote dilemma blijft kwaliteit. Zelfs tijdens de recessie was kwaliteit een issue.” Hij vervolgt met een voorbeeld: “De vraag naar wo-opleidingen is groot, terwijl het gros een hbo-opleiding heeft afgerond. “Op de vraag of opleidingen nog wel voldoende aansluiten bij de marktvraag, antwoordt Waasdorp dat het ‘niet meer of minder is dan het verleden’. Daarnaast is hij van mening dat het als een makkelijk excuus wordt gebruikt. “Als ik organisaties vraag welke skills zij over 18 tot 24 nodig hebben, dan heb ik geluk als 1 op de 10 daar een zinnig antwoord op kan geven. Iedereen is bezig met het hier en nu. Er wordt te weinig vooruit gedacht, doen ze dit wel dan wordt er alleen naar aantallen gekeken.”
ZP’ers bij de hand nemen
Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is dat tarieven van zelfstandigen niet meebewegen. “Zoveel schaarste en toch staat het gemiddelde uurtarief stil, dat is gek. Als het tarief al beweegt, dan is het vanwege inflatie.” Om te achterhalen wat hier de reden van is, zijn Sterksen en Intelligence Group verder in de data gedoken. Ze ontdekten dat onder andere internationale concurrentie het tarief drukt, maar ook dat specialismes wel serieuze stijgingen laat zien. “Soms zelfs van 10%”, aldus Waasdorp.
Omdat tariefstijgingen dus niet voor iedere Zelfstandig Professional gangbaar is, vindt Waasdorp het belangrijk dat zij geholpen worden bij tariefstelling. “Bijvoorbeeld door advies uit te brengen over tarieven ten opzichte van schaarste of tips te geven over het indexeren van het uurtarief. Het is heel normaal dat professionals jaarlijks iets meer vragen. Uiteraard zullen Opdrachtgevers hier niet altijd blij mee zijn, maar uiteindelijk zullen zij het ook heel normaal vinden.” Daarnaast speelt tarief een belangrijke factor in het verleiden van Zelfstandig Professionals. “Ondanks dat ik niet kan zeggen dat deze koppeling er direct is, zien we de trend wel. Retentiebehoud staat in de top 3 van middelen om professionals binnen te houden.”
“Bij een Opdrachtgever is indexering heel normaal, toch is dit voor Zelfstandig Professionals niet zo vanzelfsprekend.”
– Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group
Elkaar in de ogen aankijken
Termen als robotisering, digitalisering en automatisering vindt Waasdorp overrated. Vanzelfsprekend erkent hij dat het goede ontwikkelingen zijn, maar ziet ook dat we de menselijke aspect uit het oog verloren zijn. “We vergeten dat we het ook leuk vinden om met elkaar te praten en een drankje te doen. Partijen die persoonlijk contact belangrijk vinden, pakken hun winst. Uiteraard kan technologie hier wel ondersteunend aan zijn.”
Om zijn uitspraak kracht bij te zetten, haalt hij WhatsApp als voorbeeld aan. “WhatsApp is een perfect middel om mensen te benaderen. Enerzijds als je ze niet kent, bijvoorbeeld om een afspraak te maken. Maar ook als je al contact hebt gehad. Zo kun je via WhatsApp een routebeschrijving sturen, succes wensen bij een intakegesprek of juist bedanken voor het leuke gesprek.” Hij benadrukt dat deze contactvorm niet uitsluitend voor de nieuwe generatie werkt. “Het socialgedrag van 50-plussers heeft inmiddels bijna hetzelfde niveau bereikt, dus ook zij zullen voor dergelijke veranderingen open staan”, concludeert Waasdorp.
De volledige radio-uitzending met Geert-Jan Waasdorp kun jij hieronder beluisteren.
Bezoek de website van ZP Radio voor eerdere uitzendingen van HoofdZaken.