Trends en ontwikkelingen freelance 2022
De wereld is sterk aan het veranderden, dat geldt ook voor werk en ondernemen. Door de pandemie is de visie op werk en ondernemen verlegd, wat zorgt voor een aantal interessante trends op het gebied van freelance. Wat zijn, naar onze verwachting, de nieuwste trends op het gebied van freelance werk? Je leest het in dit artikel.
ICT-freelancers zijn razend populair
Door de groeiende automatisering zijn er meer IT’ers dan ooit nodig. En laten deze nu net vaak als freelancer ingehuurd worden. De hoeveelheid freelance opdrachten in de IT-sector wordt dan ook steeds groter. Vooral remote opdrachten, opdrachten waarvoor je niet direct op locatie aanwezig dient te zijn, nemen in vraag toe: een logisch gevolg van de coronapandemie en de invloed die deze heeft op de arbeidsmarkt. Denk dan bijvoorbeeld aan werk als servicedesk medewerker, cybersecurity expert, software engineer of softwaretester. Dit werk is makkelijk van huis uit te voeren. Helaas blijft het aanbod achter, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn deze opdrachten ook uit te sourcen aan andere landen.
Werken op afstand
Als de pandemie ons een ding geleerd heeft, is dat het meeste werk prima op afstand gedaan kan worden. En dat gebeurt nu ook. Naast dat online werken veel reiskosten bespaart, scheelt het je ook nog eens bakken met tijd. Kostbare tijd, die je beter aan andere dingen kunt besteden. Onze verwachting is dan ook dat online, of remote werken, populair blijft. Veel freelance opdrachten kunnen dan ook vanuit huis uitgevoerd worden en ook veel freelancers stellen dit tegenwoordig als eis.
Belangeloos werken
Netwerken was moeilijk tijdens de pandemie. Congressen en bijeenkomsten waren uitgesloten en iedereen was op zichzelf aangewezen. Freelancers moesten dus andere manieren verzinnen om naamsbekendheid te krijgen en freelance opdrachten binnen te slepen. Dat gecombineerd met een periode waarin iedereen in dezelfde situatie zat, is het doen van pro bono werk een goede manier geworden om naamsbekendheid te creëren. Inmiddels verricht ruim 25% van de freelancers belangeloos werk voor non-profitorganisaties. Soms om zich op de kaart te zetten, maar in sommige gevallen ook omdat ze daar energie van krijgen en iets goeds willen doen voor de wereld.
Nieuwe werkcultuur
Door de pandemie en nieuwe regelgeving komt ook een nieuwe werkcultuur om de hoek kijken. Platformwerken, waarbij je bijvoorbeeld via UberEats of een soortgelijk platform aan de slag kan, wordt aan banden gelegd of deze bedrijven zullen gedwongen worden om hun freelancers in loondienst aan te nemen. Deze bedrijven beslissen namelijk voor hun hoe veel ze werken en verdienen, en niet hun eigen wil, kennis of keuze. Freelancers en zzp’ers die werken met hun vaardigheden als basis, deze kunnen ontwikkelen met als doel meer geld te verdienen en de vrije keuze hebben hoe, wanneer, waar en hoe veel ze werken hebben gelukkig niet veel te vrezen van deze regelgeving. Wel is het voor deze groep freelancers steeds belangrijker bij of voor welk bedrijf zij werken. Bedrijfscultuur en gunstige secundaire voorwaarden worden daarbij steeds belangrijker. Freelancers die in een gunstige positie zitten zullen opdrachten waar zij energie van krijgen voorrang geven of sneller aannemen.
Wat kan HeadFirst voor jou betekenen?
Ben jij op zoek naar betrouwbare freelance opdrachten? Dan kunnen wij van HeadFirst jouw helpen! HeadFirst verbindt zelfstandig professionals, leveranciers van zelfstandigen en opdrachtgevers met elkaar. Wij nemen alle zorg uit handen, van wet- en regelgeving tot administratie en verzekeringen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat jij geweldige freelance opdrachten kunt vinden, terwijl wij alles tot in de puntjes voor je regelen, zodat jij je alleen maar hoeft te focussen op datgene wat belangrijk is: jouw freelance opdracht.