“Nieuwe plannen kabinet verbetering ten opzichte van Wet DBA”
In een nieuwe radio-uitzending van HoofdZaken, het radioprogramma van HeadFirst op ZP Radio, was editor in Chief van ZiPconomy, Hugo-Jan Ruts, deze week te gast. Hij sprak met Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen over het nieuwe regeerakkoord en de veranderingen voor ZP’ers en Opdrachtgevers die daaruit voortvloeien.
Op ZiPconomy worden actualiteiten en opinie gepubliceerd omtrent de markt van opdrachtgevers, zelfstandigen en partijen die vraag en aanbod in de flexibele arbeidsmarkt bij elkaar brengen. De afgelopen tijd was hectisch voor Ruts vanwege het nieuwe regeerakkoord. Hij heeft een artikel gepubliceerd over de nieuwe plannen omtrent de vervanging van de Wet DBA. Doordat hij vanuit zijn werk veel kennis heeft over de flexmarkt en een aantal kamerleden heeft gesproken over het akkoord, kan hij in de toelichting op de nieuwe plannen net even een stapje verder gaan dan de meeste deskundigen. Het artikel is dan ook meer dan 20.000 keer gelezen.
Revolutionair plan
Ruts spreekt van een revolutionair plan nu er onderscheid wordt gemaakt op basis van het uurtarief. Het uurtarief wordt opgedeeld in drie categorieën om zo de wereld waar zelfstandigen voor een laag uurloon en een lange periode ingezet worden, met het enige doel zo min mogelijk lasten te hebben, uit de markt te filteren. Zo is het straks in veel gevallen niet meer mogelijk om onder de €18 per uur een zelfstandige in te huren, maar komen op deze plekken vaste werknemers te zitten.
Verschillende segmenten
Ruts concludeert dat ZP’ers en Opdrachtgevers zich moeten realiseren dat het vrije tijdperk van de VAR voorbij is. Toch vindt hij de nieuwe plannen van het kabinet wel een verbetering ten opzichte van de Wet DBA. Volgens hem kunnen de plannen van dit regeerakkoord positiever uitpakken dan de vorige opzet. Volgens hem zit de fout van de Wet DBA in het feit dat men de volledige wereld van zelfstandige professionals in één oplossing probeerde te omvatten. Hij stelt dat de flexmarkt bestaat uit verschillende segmenten en dat deze op verschillende wijze gereguleerd moeten worden. De nieuwe plannen houden hier wel rekening mee.
In een vooruitblik naar de toekomst geeft hij ook aan dat flexwerk en vast werk steeds dichter naar elkaar toe groeien. De focus verschuift daardoor steeds meer naar total talentmanagement. Hierbij wordt meer gekeken naar het talent van werkenden dan naar contractvormen. Ondernemerschap van ZP’ers mag van Ruts wel iets steviger. Nu opdrachtgevers zich sinds de komst van de Wet DBA steeds meer afvragen waarom zij ZP’ers inhuren, is het van belang dat ZP’ers duidelijk gaan staan voor wat zij kunnen en zichzelf krachtig presenteren.
Wil je de radio-uitzending met Hugo-Jan Ruts terugluisteren? Ga naar de website van ZP Zaken.