Nieuwe manieren van werken vragen om andere organisatie van arbeid
In de ruim 6 jaar dat Jochem de Boer – global public affairs manager bij de World Employer Confederation – werkzaam was bij de ABU heeft hij de flexibele arbeidsmarkt tot in de puntjes leren kennen. Sinds 2 jaar gebruikt hij zijn kennis om de arbeidsmarkt op internationaal niveau te onderzoeken. Hij stelt dat we aan de vooravond staan van grote veranderingen. Waarom hij dat zo voelt, vertelt hij in het ZP Radio programma HoofdZaken aan Sebas Krijgsman (ZP Radio) en Paul van Leeuwen (HeadFirst).
Europese arbeidsmarkt barometer
Als de wereldwijde brancheorganisatie van de bemiddelingsbureaus, lanceerde de World Employment Confederation (WEC) in april 2019 de European Employment Barometer. Deze gratis interactieve tool is in samenwerking met het onderzoeks- en adviesbureau Staffing Industry Analysts (SIA) ontwikkeld. De Boer vertelt hierover: “Het geeft inzicht in verschillende arbeidsmarktindicatoren van maar liefst 33 landen. “Met de barometer kan de data met behulp van verschillende filters ontsloten worden en geeft daarmee inzicht in arbeidsmarkttrends. Je krijgt inzicht in verbindingen tussen onder andere de groei van het BBP, werkgelegenheid, arbeidsmarktparticipatie en nog veel meer.”
De real-time data is afkomstig van Eurostat, aangevuld met informatie van de verschillende brancheorganisaties per land. Bijvoorbeeld met Nederlandse cijfers van de ABU. “Ondanks kleine verschillen, is de richtlijn voor de uitzendregelgeving in de basis voor heel Europa gelijk. Dat maakt vergelijking tussen landen mogelijk”, licht De Boer toe. Binnenkort hoopt hij de data nog relevanter te maken met integratie van de Online Labour Index. “Deze aan de Oxford Universiteit ontwikkelde dataset bundelt grote internationale platforms die met zelfstandigen werken in een index. Het geeft bijvoorbeeld inzicht in waar zzp’ers gevestigd zijn, waar komen klanten vandaan, hoe ontwikkelen uren zich en de markt.”
“De data is van onschatbare waarde voor wie op de hoogte wil blijven van arbeidsmarkttrends in Europa en in het bijzonder de relatie met vormen van tijdelijke arbeid.”
– Jochem de Boer – Global public affairs manager, World Employer Confederation
Dynamiek op de arbeidsmarkt neemt toe
De World Employment Confederation (WEC) is de internationale vertegenwoordiger van HR-dienstverleners, arbeidsbemiddelaars en de nationale brancheorganisaties op het gebied van arbeid (zoals de ABU in Nederland en de American Staffin Association (ASA) in de VS). Namens deze organisatie werkt De Boer intensief samen met internationale beleidsmakers zoals de Europese Unie, OESO en International Arbeidsorganisatie (ILO) en de IOM. Het valt hem op dat het nieuwe werken op de arbeidsmarkt echt aan het doorbreken is. “Verschillende vormen van werk, zelfstandigen, flexibilisering, sociale zekerheid, scholing; het zijn allemaal thema’s die heel Europa herkend. Alleen gaat ieder land er op zijn eigen manier mee om.” Hij vervolgt: “De arbeidsmarkt krijgt een andere dynamiek, dat maakt dat het vermogen tot aanpassen steeds belangrijker wordt. Zowel voor organisaties als voor werkenden.”
“We moeten kritische vragen stellen bij de manier waarop we de arbeidsmarkt hebben ingericht. Is dat nog wel future proof?”
– Jochem de Boer – Global public affairs manager, World Employer Confederation
Wat is de grote richting?
Dat de ontwikkelingen op het gebied van de internationale arbeidsmarkt snel gaan, blijft ook bij beleidsmakers niet ongemerkt. De Boer: “Er wordt al druk onderhandelt in Geneve. We hopen dat 21 juni meer duidelijkheid brengt tijdens de International Labour Conference (ILC).” Op de ILC komen sociale partners en overheden vanuit de hele wereld bij elkaar om te praten over hoe demografie, globalisering en digitalisering de manier van werken verandert. “Als ze eruit komen, wordt er een declaratie ondertekend, waarin staat opgenomen hoe de wereld van werk verandert en hoe beleidsmakers kunnen reageren om deze veranderingen te laten werken voor iedereen. In het kader van het internationale speelveld, kan Nederland vervolgens dus bekijken hoe zij hierop kunnen reageren”, besluit De Boer.
De volledige radio-uitzending met Jochem de Boer kun jij hieronder beluisteren.
Bezoek de website van ZP Radio voor eerdere uitzendingen van HoofdZaken.