Infrastructuur architectuur, van smart grid tot zelfrijdende auto’s
De opkomst van het Internet of Things zorgt voor veel interessante infrastructuur architectuur projecten. Weten wat deze ontwikkeling in petto heeft? Lees dan snel verder!
Het Internet of Things (IoT) is natuurlijk een gevleugelde kreet die overal wordt gebruikt. Toch is het allang geen abstract begrip meer en zien we op steeds meer plaatsen concrete toepassingen. Veel architecten en andere ICT-specialisten zijn via HeadFirst betrokken bij projecten waarin de infrastructuur architectuur een centrale rol speelt.
Nieuwe infrastructuur architectuur toepassingen
Een van de gebieden waar we bijvoorbeeld mooie ontwikkelingen zien, is de energiemarkt. We zijn nog gewend aan het feit dat energie in grote centrales wordt opgewekt en relatief eenvoudig via het elektriciteitsnetwerk naar huizen en bedrijven wordt gebracht.
De komende jaren zal dat dankzij de energietransitie snel en ingrijpend veranderen. Nieuwe energiebronnen zijn straks overal te vinden. Boeren die gezamenlijk een klein windpark starten, huizenbezitters met zonnepanelen op hun dak en bedrijven die zelf elektriciteit opwekken. Tegelijkertijd krijgen we in huis slimme energiemeters en kan jouw wasmachine in de toekomst zelf online checken wanneer groene stroom goedkoop beschikbaar is. Ook kunnen in wijken accuhuisjes komen te staan om de zonne-energie die overdag is opgewekt in dakpanelen, ’s avonds te kunnen gebruiken. Om al deze apparaten – van windmolen tot energiemeter en wasmachine – als één ‘smart grid’ te laten samenwerken, moeten ze real-time met elkaar kunnen communiceren. Nu al zijn ICT-ers bezig met de ontwikkeling van de gigantische IoT infrastructuur architectuur die dat mogelijk moet maken.
Meer infrastructuur architectuur innovaties
Het is zomaar een voorbeeld van de vele innovaties waarbij infrastructuur architectuur specialisten zijn betrokken. Tegelijkertijd zijn veel bedrijven bezig hun hele automatisering naar de cloud te verplaatsen. Ook gaan ov-bedrijven steeds meer als een metro rijden zonder vaste dienstregeling. Waarbij treinen, bussen en planningssoftware constant met elkaar zijn verbonden. En erg lang zal het niet meer duren voor we massaal betalen met onze smartphone. Terwijl een bedrijf als Google bijvoorbeeld enorme sprongen maakt bij het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s en de bijbehorende infrastructuur.
Rode draad bij al die projecten wordt gevormd door de enorme hoeveelheden gegevens die per seconde moeten worden uitgewisseld, geanalyseerd en vertaald in acties. Dat begint met geavanceerde infrastructuren waarin miljoenen apparaten in het IoT hun gegevens met elkaar kunnen delen. Infrastructuren die snel, veilig en 7 x 24 beschikbaar moeten zijn. Allemaal food for thought voor onze infrastructuur architectuur specialisten.
Op zoek naar een nieuwe infrastructuur architectuur uitdaging?
Van energietransitie tot nieuwe peer-to-peer betaaldiensten. En van complexe internationale cloud migraties tot infrastructuur oplossingen voor zelfrijdende voertuigen. Voor jou als infrastructuur architect zijn er volop uitdagingen. Veel van onze opdrachtgevers zijn bezig met nieuwe, innovatieve projecten. Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen jouw specialisme? Meld je direct aan bij HeadFirst en check de actuele opdrachten.