Hoe ziet de moderne backend developer eruit?
Er bestaat niet zoiets als ‘de backend developer’. Maar leuk om even te kijken wat we van deze IT-professionals weten.
Alle IT’ers verschillen. IT-opleidingen verschillen, geen cv is identiek en het lijkt vaak onmogelijk om de voortdurende veranderingen van talen, ontwikkelomgevingen, tools en methodieken bij te houden. Dat geldt uiteraard ook voor developers. Nuttig dus om af en toe een onderzoek als de Stackoverflow Developer Survey er bij te pakken. Daarvoor zijn in 2018 – de 2019 resultaten zijn nog niet beschikbaar – 100.000 developers wereldwijd ondervraagd. Het levert een schat aan informatie op over het werk en de trends binnen de developers community.
Is er wel zoiets als een pure backend developer?
Als we een ding zeker weten, is dat de backend developer zijn of haar werk natuurlijk nooit kan doen zonder tenminste wat basiskennis van frontend development. Al is het maar om de noodzakelijke afstemming tussen beide domeinen goed te organiseren. Maar in de praktijk gaat het verder en laten maar weinig developers zich in een hokje dwingen.
In de Developer Survey vroeg men developers aan te geven of men zichzelf zag als backend developer, frontend developer of full stack developer. Ook mobile developer, enterprise/desktop developer en nog een tiental andere functies met een sterk development profiel stonden op de meerkeuzelijst.
Alleen al van de 5 belangrijkste profielen telden de antwoorden op tot bijna 200%. En 60% van alle ontwikkelaars vinkt daarbij het vakje ‘backend developer’ aan. Kortom, veel developers hebben in ieder geval ‘iets’ met backend technologie, maar zien zich meestal niet als een pure backend developer.
Welke talen beheerst de backend developer?
Talen. Meervoud inderdaad. Want net zoals de developer zich niet beperkt tot een bepaalde rol, beperkt hij zich ook niet tot één taal. Of twee, of drie. Alle gekozen talen bij elkaar telden op tot zo’n 600%. De gemiddelde developer beheerst dus zo’n 6 talen. Als we de pure frontend talen als HTML en CSS (de nummers 2 en 3 op de lijst) buiten beschouwing laten, wordt de top 5 van programming, scripting en markup talen gevormd door JavaScript, SQL, Java, Python en het minder bekende Bash/Shell.
Uiteraard hebben veel ontwikkelaar ook een eigen favoriete taal. Ook daar komen we Python en – iets lager op de lijst – JavaScript weer tegen. Maar ook minder gangbare talen als Rust en Kotlin. Bij de meest gevraagde talen door opdrachtgevers staan Python en JavaScript bovenaan.
Populaire Frameworks, Libraries en Tools voor de backend developer
En met welke frameworks, bibliotheken en gereedschappen werkt de backend developer? Ook daar is het onderzoek helder over. Bijna de helft van de ontwikkelaars heeft kennis van Node.js en daarna komen Angular en React.
Nieuwe uitdagingen voor de backend developer?
Bij veel ontwikkelaars is de backend developer rol favoriet. Men houdt van het complexe koppelvlak tussen de gebruikersinterface van applicaties en de interactie met databases en andere systemen en online toepassingen. Tegelijkertijd laat de developer survey duidelijk zien dat bijna niemand alleen maar met backend development bezig is. Er zijn altijd frontend aspecten die van belang zijn en niet voor niets acteert een behoorlijk deel van de developers als fullstack developer binnen projecten.
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is het nu de tijd om het opdrachten overzicht van HeadFirst te bekijken want er is vraag genoeg.