Hobby’s in cv, ja of nee?
Uit de tweede editie van ZP Facts 2017 blijkt dat slechts één derde van de Zelfstandig Professionals (ZP’ers) hobby’s onderdeel maakt van zijn cv. De meerderheid van de ZP’ers maakt de keuze zijn vrijetijdsbesteding niet te noemen in zijn professionele presentatie. Voegt deze informatie dan niets toe aan een cv? Of helpt het juist bij het verwerven van opdrachten?
Maak het specifiek en persoonlijk
Een hobby of vrijetijdsbesteding benoemen in jouw cv kan een interessante aanvulling zijn als het iets toevoegt aan het beeld over jou als persoon. De hobby moet dan wel bijzonder en/of persoonlijk zijn.
In 18% van de in ZP Facts onderzochte cv’s van ZP’ers wordt ‘muziek’ genoemd als vrijetijdsbesteding. Bij een groot deel hiervan is niet duidelijk of het om een bepaalde muziekstroming gaat, of zij graag naar muziek luisteren of dat zij een instrument beoefenen. Door deze hobby specifieker te maken, zegt het meer over jouw persoonlijkheid. Geef bijvoorbeeld aan dat je groot liefhebber bent van klassieke muziek en regelmatig viool speelt. Een hobby als ‘lezen’ wordt persoonlijker door te zeggen ‘lezen van romans, met name Dan Brown en David Baldacci’ of zakelijk sterker door te zeggen ‘lezen van vakliteratuur over veranderkunde’.
Gebruik hobby’s ook om te benadrukken dat jij past bij de gevraagde skills in een opdracht. Als een opdrachtgever een professional zoekt met leidinggevende capaciteiten, die gestructureerd werkt en mensen kan motiveren, noem dan vooral jouw rol als leider van een jeugdvoetbalelftal. Benadruk het zelfs in jouw motivatiebrief, zo leg je de verbinding tussen de vraag van de opdrachtgever en jouw persoonlijkheid.
Een hobby kan ook een leuke ijsbreker zijn bij een intakegesprek met een opdrachtgever. Heb je een bijzondere hobby, zoals boulderen (klimsport), padel (balsport, gelijkend aan squash en tennis) of treibball (hondenvoetbal), noem deze vooral in jouw cv. Houd je van voetbal, dan kan dat ook een mooi aanknopingspunt zijn voor een informele opening van een gesprek.
Recente werkervaring boven alles
Hobby’s en vrijetijdsbesteding opnemen in jouw cv is van toegevoegde waarde. Het blijft echter bovenal essentieel om recente werkervaring het meest prominent te presenteren in jouw cv. Maak jouw overzicht met hobby’s niet te lang en plaats de informatie aan het einde van het cv.
Een kort en pakkend cv, zorg dat deze niet langer is dan 3 à 4 pagina’s, maakt het voor recruiters en opdrachtgevers gemakkelijker jouw kernkwaliteiten te herkennen. Met een bijzondere of specifiek omschreven hobby kun je deze kwaliteiten benadrukken en geef je verdieping aan jouw cv. Dit kan net het verschil maken waardoor je uit een stapel cv’s als beste naar voren komt. It’s all in the details.