Flextrendmaand met Hella Hueck
Het einde van het jaar en daarmee het einde van de Flextrendmaand bij HoofdZaken op ZP Radio kruipen langzaam dichterbij. Deze week ontvingen Paul van Leeuwen en Sebas Krijgsman hun op één na laatste gast in de studio, namelijk Hella Hueck. Ze begon als maker van strips in de schoolkrant en rolde uiteindelijk via het bedrijfsleven de journalistieke wereld in waar ze nu freelancet.
Momenteel werkt ze onder andere voor omroep Wij Nederland (WNL), waar ze zich bezighoudt met de verhalen achter de cijfers van de Nederlandse economie en wie of wat daar invloed op hebben. Zij deelt met de luisteraars haar visie op 2018.
Doemscenario’s
Volgens Hueck staat Nederland er op het moment goed voor. Er hebben in 2017 allerlei doemscenario’s gespeeld, zoals het mogelijk aan de macht komen van Le Penn in Frankrijk en Geert Wilders in Nederland, het ontstaan van de Brexit en de nieuwe man aan de macht in Amerika, Donald Trump. Lang niet alle scenario’s zijn uitgekomen en voor een situatie als Brexit is Hueck ervan overtuigd dat samenlevingen zich wel weer aanpassen. Toch ziet ze ook nadelige gevolgen van bijvoorbeeld de komst van de nieuwe Amerikaanse president. Deze ontwikkeling zou grote invloed kunnen hebben op de Nederlandse economie, maar tot dusver is dat nog niet het geval.
Dat blijkt wel uit het feit dat er krapte is op de Nederlands arbeidsmarkt: er is meer werkgelegenheid dan aanbod van arbeid. Dit betekent dat men in 2018 gaat kijken hoe bijvoorbeeld mensen in de bijstand of mensen met een handicap toch ingezet kunnen worden, want volgens Hueck is iedereen nodig.
Euro
Hueck spreekt ook over de vele zorgen omtrent de Euro. Ze ziet een splitsing tussen partijen die toegewijd zijn aan de munt en partijen die er liever uit willen stappen. Zelf is ze door de jaren heen nuchterder naar de Euro gaan kijken. Als studente was ze erg optimistisch over de Euro, maar tegenwoordig ziet ze ook de negatieve consequenties. Hoewel ze niet van mening is dat Nederland uit de Euro moet stappen, vindt ze het wel belangrijk dat we ons blijven realiseren dat het maar een munt is.
Op de vraag of de Bitcoin misschien een goede vervanger voor de Euro is, reageert Hueck niet overtuigd. ‘De Bitcoin wordt door mensen gezien als het nieuwe goud, maar eigenlijk faalt het als munteenheid’, aldus Hueck. Of de bubbel rondom de Bitcoin in 2018 gaat knappen durft Hueck niet te zeggen: ‘De tijd zal het leren’.
Wil je de radio-uitzending met Hella Hueck terugluisteren? Ga naar de website van ZP Radio.