Een extra sprintje voor de agile coach
Drukke tijden voor de agile coach. Zaken als de uitbouw van agile van teams naar hele organisaties of de doorgroei richting DevOps, vragen ondersteuning van een topcoach. Ben jij – of ken jij – de ‘agile Koeman’ voor onze klanten?
Soms een beetje moe van de term Agile?
Het stond er echt een tijdje terug. In een aanvraag voor een back end developer kwamen we de volgende eis tegen in de profielschets: “Je wordt gek van de term scrum/agile, maar je kan er wel mee werken”. We konden de grap wel waarderen. Het Agile jargon kan inderdaad enorm afleiden van waar het werkelijk om gaat, zoals in dit artikel al eens door nota bene een agile coach werd toegelicht. Het is natuurlijk een beetje inherent aan de IT sector waar we iedere nieuwe aanpak en technologie ook graag een nieuwe naam geven. We zijn nu eenmaal niet de auto-industrie waar ze ruim een eeuw na de eerste T-Ford ook de Tesla nog steeds gewoon een auto noemen.
Uitbouw van agile binnen organisaties
Agile is here to stay
Maar de ergernis betreft meestal alleen dat overmatige gebruik van hippe termen en felgekleurde gereedschappen. Want tegelijkertijd is voor iedereen duidelijk dat ‘agile is here to stay’. Er zijn simpelweg te veel voorbeelden van organisaties waar deze andere manier van denken en werken daadwerkelijk heeft gezorgd voor een versnelling van de innovatiecyclus en een verbetering van de resultaten. Sterker nog, in steeds meer organisaties wordt inmiddels de stap gezet van agile werken op het niveau van individuele teams naar complete afdelingen of zelfs de hele organisatie. Het beperkt zich ook allang niet meer tot IT. Waarom zou je ook je marketing campagnes, je communicatie uitingen en je HR plannen niet op een agile wijze ontwikkelen?
De stap naar DevOps
Los van die verbreding binnen organisaties zetten ook steeds meer bedrijven de stap richting DevOps. Agile richt zich met name op de iteratieve ontwikkeling van nieuwe oplossingen en producten. Met een veel intensievere samenwerking tussen de business verantwoordelijken en ontwikkelaars. Het positieve effect daarvan wordt echter niet volledig benut als het testen en uitrollen nog traditioneel plaatsvinden.
DevOps – de samentrekking van Development en Operations – pakt ook die laatste schakel op. DevOps engineers ontwikkelen geautomatiseerde testaanpakken en deployment processen en zorgen ervoor dat dagelijks meerdere software updates kunnen worden getest en uitgerold. Met als prachtig voorbeeld Netflix, waar men vaak duizenden wijzigingen per dag doorvoert met een relatief beperkt aantal engineers. Een organisatie waar concepten als Agile en DevOps tot in de haarvaten zijn geadopteerd.
Werk aan de winkel voor de agile coach
De steeds bredere inzet van Agile concepten en de omarming van DevOps vragen om een stevige agile coach. Niet alleen bij de introductie van agile in teams, maar juist ook bij de agile uitbouw in grotere en complexe organisaties. Om medewerkers te helpen met kennis over en het gebruik van de methodes, maar ook omdat vreemde ogen vaak net wat dwingender zijn bij de acceptatie ervan. Zeker in complexere omgevingen waarin agile principes wat ingewikkelder zijn om te hanteren of vol te houden, is de morele ondersteuning van een goede agile coach vaak onontbeerlijk. Hoe zorg je dat ook het management agile adopteert in haar werkwijze? Hoe organiseer je de samenwerking tussen agile teams?
Een volgende stap voor jou als agile coach?
Dat zien we dan ook bij HeadFirst. We zien een groei in interessante opdrachten voor de professionele en gecertificeerde agile coach. En realiseer je daarbij dat het niet alleen om ervaren coaches gaat. Juist als jij die ervaren product owner of scrum master bent, kan dat een mooi uitgangspunt zijn om je kennis en ervaring ook over te gaan brengen aan anderen. Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn als agile coach? Meld je dan direct even aan, zodat je op de hoogte kunt blijven van relevante opdrachten.