De positie van Zelfstandige Professionals op de woningmarkt
Werken als zelfstandige gaat gepaard met een veranderlijk inkomen. Dit maakt banken weleens huiverig een hypotheek te verstrekken. Met als resultaat dat veel zelfstandigen in het verleden gedwongen zijn hoge huurprijzen te betalen. Een hypotheek verkrijgen was onmogelijk en daarnaast het inkomen veelal te hoog voor sociale huur.
Doordat zelfstandigen te maken hebben met tijdelijke contracten, worden zij bij een hypotheekaanvraag beoordeeld als flexwerker. In dit geval kijkt het merendeel van de banken naar het gemiddelde inkomen – winst uit ondernemen voor belastingen – gerealiseerd in minimaal één tot drie jaar zelfstandigheid. Met een belangrijke uitzondering: indien het inkomen in het laatste jaar lager is dan in de eerste twee jaar, dan neemt de bank het laagste bedrag als uitgangspunt.
“Wij merken dat veel zelfstandigen nog in de modus ‘ik kan pas na drie jaar ondernemen een hypotheek krijgen’ zitten. Starters oriënteren zich online heel goed, maar vooral doorstromers zijn slecht op de hoogte van de nieuwe opstelling van banken.”
Oskar Barendse, Manager Financiële Planning Knab
Denk als ondernemer bij een hypotheekaanvraag
Oskar Barendse, Manager Financiële Planning Knab, benadrukt dat het vooral belangrijk is een goede afweging te maken tussen ‘wat is mijn droom?’ en ‘wat is reëel?’. “Door de gekte van de woningmarkt raken veel mensen de realiteit uit het oog. Meegaan in het overbieden op een woning kan, maar de daaruit voortkomende woonlasten moeten uiteindelijk wel gedragen kunnen worden. Mijn uitgangspunt is: ‘hard cash’, ‘free time’ en ‘peace of mind’. Een drietal factoren die in verhouding tot elkaar moeten staan om een comfortabel gevoel te hebben bij een hypotheek.”
“Geldverstrekkers bepalen, onder toeziend oog van de AFM, zelf hoeveel jaren zij als uitgangspunt nemen voor een hypotheekverstrekking. Toch doen zelfstandigen er verstandig aan zelf goed na te denken. Zo kan niet iedereen na een jaar zelfstandigheid als voorspellen hoe de (financiële) toekomst eruit ziet.”
Oskar Barendse, Manager Financiële Planning Knab
Ben jij ondernemer en wil jij niet gevangen zitten in een hypotheek? Stel jezelf dan de volgende vier vragen:
- Kun jij jouw buffer behouden?
- Kun jij jouw woonlasten ook dragen in een periode zonder opdracht?
- Kun jij een leuke opdracht kiezen, ook als deze minder goed betaalt?
- Kun jij jouw leven leiden zoals jij dat wil?
Hypotheekaanvraag van zelfstandige vraagt om specialisten
De gemiddelde doorlooptijd van een hypotheekaanvraag wordt steeds korter. Toch moeten zelfstandigen in de meeste gevallen iets langer wachten. Hun financiële situatie is vaak complexer en behoeft zodoende meer uitzoekwerk. Oskar Barendse, Manager Financiële Planning Knab, erkent dat deze groep een ‘ander prijskaartje’ heeft. “Hypotheekverstrekking is weer ‘booming business’, waardoor bureaus ervoor kunnen kiezen snel geld te verdienen aan eenvoudigere dossiers. Ik ben echter van mening dat zowel de zelfstandige als de hypotheekadviseur zich goed voor kan bereiden, zodat het dossier zijn complexiteit verliest en daardoor niet onderaan de stapel belandt. Gelukkig is het hypotheekverstrekking proces voor zelfstandigen al enorm verbeterd.”
Dit artikel is gepubliceerd in ZP Facts 3, 2018: positie op de woningmarkt.