Al een beetje uitgestorven, Cobol developer?
Of lees je als Cobol developer deze blog met frisse energie en ga je zo dadelijk weer aan de slag met jouw huidige opdracht? Wij denken dat laatste ;-)
Want ook bij HeadFirst weten we dat Cobol software nog steeds prachtige uitdagingen biedt. Om applicaties te onderhouden, maar ook om ze te koppelen aan nieuwe systemen of te migreren naar een cloud-based alternatief.
Ouder, maar niet achterhaald
Bij smartphonebouwer Huawei moesten ze even slikken deze week. Het bedrijf introduceerde recent de nieuwe Nova 3 smartphone. De Nova 3 is met zijn vier ingebouwde camera’s volgens Huawei een echte ‘camera powerhouse’ en het bedrijf illustreert dat in een reclamecampagne met prachtige foto’s. Foto’s die door de camerapositie suggereren selfies te zijn. Android Police ontdekte echter dat niet de Huawei 24 megapixel camera met kunstmatige intelligentie verantwoordelijk is voor de perfecte foto’s, maar een fotograaf met een spiegelreflexcamera. De good old spiegelreflex levert kennelijk nog altijd betere foto’s op. Innovaties in 2018 maken technologie uit 1861 – het jaar van het spiegelreflex octrooi – bepaald nog niet overbodig.
Iets soortgelijks geldt voor de Cobol developer
Vergeleken met de spiegelreflex is Cobol nog een jonkie. Deze programmeertaal zag het daglicht immers pas in 1960, een eeuw later. Toch hebben alle IT-professionals, zelfs de 60-plussers, al in het begin van hun carrière gehoord dat de Cobol developer een uitstervend ras vormt. Iets dat steeds opnieuw onzin blijkt te zijn.
Niet dat er hippe startups zijn die in een mainframe investeren om daarop Cobol applicaties ontwikkelen. Maar de realiteit is wel dat belastingdiensten, banken, luchtvaartmaatschappijen en tal van andere organisaties wereldwijd nog dagelijks enorme aantallen financiële en andere transacties verwerken met zeer complexe software die in Cobol is geschreven.
Zo presenteerde Reuters in 2017 cijfers over het Cobol gebruik binnen de Amerikaanse financiële sector. Daar draait nog 43% van alle banksystemen op Cobol. Systemen waarvoor in totaal 220 miljard regels code zijn geschreven. En met die software wordt dagelijks 80% van alle persoonlijke financiële transacties uitgevoerd (en ook nog 95% van de pinacties bij geldautomaten). En ook vliegtickets worden in veel gevallen nog via een Cobol applicatie gereserveerd.
Volop uitdagingen voor de Cobol developer
Om al die software te kunnen blijven gebruiken, zijn dagelijks talloze Cobol experts in de weer. Om Cobol applicaties te onderhouden, en om ze te koppelen met steeds weer nieuwe systemen. Maar ook om bestaande Cobol applicaties te migreren naar modernere ontwikkelomgevingen en -platformen. Iets dat verre van eenvoudig is, en soms zelfs bijna onmogelijk. Want de processen waarvoor Cobol software wordt gebruikt, zijn zonder uitzondering bijzonder ingewikkeld.
Bovendien blijken veel moderne ontwikkeltalen voor sommige berekeningen van nature minder geschikt dan Cobol. Bijvoorbeeld omdat ze standaard gebruik maken van floating-point berekeningen, waar Cobol nog fixed-point ondersteunt. De mainframe expert Marianne Bellotti citeert in een van haar blogs een Cobol expert bij de Amerikaanse belastingdienst IRS die vertelt over de vruchteloze pogingen om specifieke Cobol software te migreren:
“We tried to rewrite the code in Java and Java couldn’t do the calculations right.”
Kortom, ook de Amerikaanse belastingdienst wil graag een smartphone, maar kan voorlopig nog niet zonder de spiegelreflex camera.
Nog niet uitgekeken op Cobol?
Ook wij zien bij HeadFirst regelmatig interessante Cobol opdrachten voorbij komen. Zeker omdat de tegenwoordige Cobol developer natuurlijk wel meer in zijn mars heeft dan enkel Cobol. Juist op het grensvlak van Cobol en andere technologieën en voor complexe migratievraagstukken zullen de komende jaren nog heel veel Cobol developers nodig zijn. We komen dan ook graag met je in contact. Schrijf je daarom vandaag nog in. Dat kan overigens wél gewoon met je smartphone.