“Total Talent Management maakt contractvorm minder belangrijk”
Deze week was Marian van Soest, voormalig Head Talent Acquisition & Mobility bij ABN AMRO, te gast bij HoofdZaken op ZP Radio. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen spraken met haar over Total Talent Management en wat deze manier van personeelsmanagement betekent voor Opdrachtgevers en Zelfstandig Professionals. Van Soest was bij ABN AMRO ruim drie jaar verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, voor zowel vaste medewerkers, de externe inhuur als medewerkers in between jobs die ondersteund worden bij het vinden van een nieuwe uitdaging. In deze tijd heeft Van Soest de term Total Talent Management omarmd.
Uitdaging
Bij Total Talent Management bekijkt een organisatie de volledige arbeidsmarkt op basis van talent. Op het moment dat een rol of functie moet worden ingevuld, kijkt men niet primair naar de gewenste contractvorm (vast, uitzend, detachering of zzp-basis), maar naar de competenties en het talent dat binnen deze functie nodig is. Pas later wordt bepaald op basis van welke contractvorm het aangenomen talent in de organisatie komt te werken. Dit is een andere kijk op werving van personeel en is overigens ook makkelijker gezegd dan gedaan, aldus Van Soest. Het is een uitdaging, omdat in veel bedrijven afdelingen zijn die niet op die manier te werk gaan. Voor succesvol Total Talent Management is het nodig dat alle afdelingen van een organisatie hierop inspelen. Dat betekent ook dat het veel tijd en inspanning kost.
Een voorbeeld daarvan is het onderbrengen van talent onder één afdeling. Nu worden vaste medewerkers doorgaans geworven door een HR-afdeling en worden ZP’ers ingehuurd via de inkoopafdeling. Van Soest vindt dat wanneer een organisatie over gaat op Total Talent Management beide contractvormen onder één afdeling dienen te komen, namelijk HR. Zij stelt dat het managen van talent op deze manier overzichtelijker wordt. Onder andere ABN AMRO, Tata Steel en Rijkswaterstaat zijn op dit moment bezig met het doorvoeren van deze verandering. Toch ziet Van Soest ook dat veel organisaties de twee contractvormen liever gescheiden houden en in dat geval adviseert zij beide afdelingen dicht bij elkaar te brengen en zeer goed te laten samenwerken.
Rol van data
Maar hoe zorg je er als organisatie voor dat het juiste talent op de juiste plek komt? Door data in te zetten, aldus Van Soest. HR Analytics is hot bij veel organisaties. Er is onder andere data beschikbaar over beloning, recruitment, het potentieel in de organisatie en development. Door het te kruisen ontstaan interessante inzichten. Maar kijk ook buiten de HR-silo: combineer het met data uit de business. Bijvoorbeeld: hoe groot is het verloop en kunnen we een correlatie trekken met de profielen die vertrekken? Zet de data ook in voor het stakeholdermanagement, in gesprek met de business, om de organisatie mee te krijgen in Total Talent Management.
ZP’er, denk niet in contractvorm
Total Talent Management vraagt ook van de ZP’er een andere houding. Als voor organisaties de contractvorm minder relevant wordt, zouden ook ZP’ers hierin flexibeler moeten worden. Je wilt projectmatig werken en de ene keer doe je dat als ZP’er, de andere keer een jaar in vaste dienst, de keer daarna op payroll basis.. De overtuiging zou moeten zijn: ik wil mijn competenties inzetten en op welke manier maakt mij niet uit.
Wil je de radio-uitzending met Marian van Soest terugluisteren? Ga naar de website van ZP Radio.